fredag 7 oktober 2011

Kyckling med rödvinssås

Satt hemma efter jobbet idag och funderade på vad jag skulle laga för mat till kvällen... Det vart till slut kyckling, länge sedan vi åt kyckling som är så gott. Stekte kycklingen i ugnen så den vart mör och fin med ett tunt ost täcke på! Till det fick det bli rödvinssås med grädde i samt coleslaw.

4 Port, kyckling:
4 st kycklingfileer
4 skivor valfri ost
smör
salt & peppar

Sås:
5 st scharlottenlökar
3-4 st vitlöksklyftor
½ st chili
1 tsk torkad rosmarin
3 dl rödvin
2 msk kalvfond
½ msk balsamvinäger
3 dl grädde
smör
salt & peppar

Börja med att tina kycklingfileerna, vi brukar ta dem direkt ur frysen och slänga dem i en kastrull och koka dem i 5 min. Stek dem sedan hela i en panna med smör, salta och peppra. Lägg dem sedan i en ugnsform och hyvla på valfri ost på toppen. In i ugnen på 125-150 celsius tills innertempraturen ligger på minst 72 grader. Klart!

Såsen börjar du med samtidigt som du stoppar in kycklingen i ugnen. Hacka och stek löken, vitlöken, chilin och rosmarin i smöret som finns kvar efter kycklingen. Häll sedan i vinet, grädden, balsamvinägern och fonden. Låt sedan stå och puttra tills det minst reducerat till hälften, blir godare ju längre den får koka! Smaka under koktiden av med salt och peppar. Avslutningsvis så sila såsen genom en fin sil så den blir slät. Klart!

Till det serverade vi hemmagjord coleslaw, vart jättegott! men skulle kunna tänka mig annars att servera tillsammans med ugnsgrillad baconlindad sparris om man inte gillar coleslaw.

2 kommentarer:

  1. tack för alla härliga recept, enkla, bra förklarat och goda. Uppskattas

    SvaraRadera