tisdag 10 juli 2012

Champinjonsoppa


Jag stog i valet och kvalet när jag kom hem om jag skulle åka och handla eller om jag skulle trolla ihop något av det vi hade hemma, börjar bli ganska tomt kan man säga. En utmaning som jag går igång på, jag gillar man får lov att ta lite vad man har och prova sig fram utan ett färdigt recept.

Jag var egentligen sugen på någon fiskrätt idag men det hade vi ingen hemma. Vi hade en påse med champinjoner i kylen som jag kände att vi måste äta upp eftersom vi åker bort i morgon så kommer dem annars bli dåliga. Så det fick bli en champinjonsoppa. Till den åt vi finncrisp med ett par olika ostar på.

Champinjonsoppa 4 port:
  • 5 dl kycklingfond
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 st gul lök
  • 200 g färska champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 st ägg
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk soja
  • smör
  • salt & peppar
Hacka och fräs löken i en kastrull med smör. När den mjuknat så häller du i fonden och vinet, låt puttra. Skiva upp svampen och fräs den sedan i en stekpanna med smör och skivade vitlöksklyftorna tills den fått fin färg. Spara en del av svampen till garnering och grovhacka resten. Ner med den hackade svampen i grytan och späd på med grädde, creme fraiche och soja. Låt stå och puttra, smaka av med salt och peppar. Avluta med att vrida av värmen och vispa ner 2 st ägg.

Ha en fin kväll /Jimps

8 kommentarer:

  1. Soppa är verkligen så gott. Jag är total nybörjare när det gäller att tillaga soppa så alla recept mottages tacksamt. :-)
    Champinjonsoppa låter väldigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är aldrig fel med en god soppa! Finns ju olika sorters soppa, jag brukar föredra att koka en buljong med vin i, i med dem matiga tillbehören, sedan späda med grädde och krydda. Man ska inte krångla till det för mycket. Det viktigaste är att smaka av så att det blir gott!

      Radera
  2. Älskar sådana utmaningar också! :) Man hittar ju på nya recept också! Och ekonomiskt är det också! Soppan låter otroligt gott!
    Ha en fin dag!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man behöver verkligen ta tillvara på det som finns i skåpen hemma innan dem hamnar i soporna. ha det gott!

      Radera
  3. Soppan såg god ut! En av lchf-fördelarna är att man tänker så mycket bättre, så rest-middagar går som hejsan!
    /M (Kajsa Warg-typ)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja fördelen för oss när vi började med lchf då man inte kan använda sig av lika mycket halvfabrikat är att man lagar mycket mer mat och får matlåda i stort sett varje dag. Det är super!

      Radera
  4. Champinjonsoppa.. gott!! Tyvärr är pojkvännen allergisk, så jag passar på att steka några champinjoner till mig själv när han är borta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud vad tråkigt med allergier! som tur är så är vi förskonade från det. Men det är tur att det finns mycket att välja på :)

      Radera