måndag 3 november 2014

Kyckling i spenat & vitvinssås


Ikväll åt vi en helt improviserad kycklingrätt som föll ut mitt i prick. Perfekt stekt kyckling i god balanserad sås och goda grönsaker vid sidan om. Mycket protein, fett och grönt. Finns ingen bättre känsla än när man slår sig ner för att äta en god och hälsosam middag som jag vet att jag mår bra av!

Apropå det så halkade jag in på en blogg tidigare idag där en naprapat gjort ett eget kortvarigt blodsockertest som iof inte är jätterevolutionerande, men han mäter iaf sitt blodsocker två olika dagar bestående av olika sorters kost. Väcker en del tankar inte bara på hur sockret påverkar oss i vardagen utan kanske framförallt på sikt med ökande diabetes hos folket.

Han beskriver även hur han på sin shoppingtur i snabbköpet springer på ett paket med frukostflingor där det efter alla uppradade ingredienser och E-tillsatser står följande, "kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration"!!! Vill vi ge detta till våra barn? Jag läser alltid innehållsförteckningen på osäkra produkter för att hitta den bästa eller den med minst tillsatser i, det blir allt viktigare då man inte kan lita på tillverkare och myndigheter. Hur gör ni?

Klicka in här om ni vill titta närmare på inlägget jag pratat om. http://activetrollhattan.wordpress.com/2014/10/31/vi-graver-var-egen-grav/


Kyckling i spenat & vitvinssås 4 port:
  • 4 st kycklingfileér
  • smör
  • salt & peppar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk chicken & steakkrydda
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 2 dl vatten
  • 100 g philadelphiaost
  • 3 - 4 dl grädde
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 15 - 20 bollar fryst finhackad spenat
  • 2 msk fryst finhackad persilja
  1. Börja med att klyva kycklingfileérna på längden så dem blir till tunna bitar. Bryn dessa i stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och chicken & steakkrydda under stekningen. När fileérna är brynta så lägger du dem åt sidan. Slå på vatten och konc kycklingfond i pannan där du stekt kycklingen och låt detta fräsa en stund och spara sedan skyn tills senare.
  2. Gör rent stekpannan och börja sedan göra såsen. Hacka då schalotten och vitlök. Fräs detta i en aning smör tills löken mjuknat och slå då på vinet. Låt vinet reducera till minst hälften. Slå sedan på fonden som du tidigare kokat ihop på vatten + konc + sky. Låt stå och reducera några minuter. Slå sedan i grädde, philadelphia, spenat, persilja och senap. Lägg ner kycklingfileérna som får puttra med tills dem är genomstekta. Smaka av såsen med salt och peppar mot slutet. Klart!
  • Till denna underbara kycklingrätt serverade jag kokt broccoli toppad med riven lagrad prästost.

En av rubrikerna på tv4-nyheterna ikväll, "diet och hälsotrenderna gäckar brödtillverkarna". Skön nyhet tycker jag! Jag menar antingen får dem utveckla bättre och nyttigare bröd eller acceptera att det går dåligt. Människor är inte lika lättlurade längre och det räcker inte med att skriva nyttigt eller sport på en limpa för att den ska bli nyttig. Återigen, läs innehållsförteckningen och strunta i den fina förpackningen :) Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar