måndag 29 september 2014

Chevrétoast


Vi fick våran kräftpremiär för ett par veckor sedan, bättre sent än aldrig! Dagen innan pratades det ost och annat gott i lunchrummet på jobbet och när vi kom in på chevrétoast så kunde jag helt enkelt inte släppa bilden jag målade upp i skallen, jag var tvungen att ha en chevrétoast! Så det fick helt enkelt bli förrätten till kräftorna. 

Så sjuukt gott det är! Varm och god chevréost på ett frasigt bröd slår nog bannemej det mesta. Jag gjorde denna på färdigköpt lchf-bröd vilket är helt ok för oss som inte äter strikt lchf. Sähär gör du denna enkla och fantastiska toast...

Chevretoast: 
  • lchf bröd, mörkt
  • olivolja
  • chevréost
  • agavesirap
  • valnötter
Hetta upp ugnen till 200 grader. Skär bort kanterna från brödet och lägg det på en plåt. Ringla över olivlja och rosta i ugnen tills det börjar få färg och bli knaprigt. Tag sedan ut plåten och lägg en rejäl skiva chevré på varje brödskiva. Ringla över en aning agavesirap och krossade valnötter. In med plåten i ugnen igen några få minuter tills osten blivit varm och börjar smälta ut över brödet. Klart! 



Kräftor är ju så gott och såklart speciellt då man bara äter dem en gång om året. Till kräftorna brukar vi alltid äta en god kall paj med västerbotten, räkor, eller kantareller. Nubbe och ett par goda ostar skadar ju inte heller...


Det viktigaste på en kräftskiva är ju såklart själva kräftorna och det ska vara mycket! Det kan gärna också vara ett par olika sorter som man kan jämföra sinsemellan. Man ska sitta länge och njuta av dessa goda rackare för man vet ju att det dröjer ett helt år innan man får en ny chans :)

Avslutningsvis måste jag uppmana er att göra den underbara toasten, ni kommer inte bli besvikna! /Jimps

onsdag 24 september 2014

Paolo


Nu har jag tänkt på detta ganska länge men jag är inte den som kastar bajs vare sig till höger eller till vänster. Jag tycker människor ska få göra precis som dem vill och respekterar detta till 100%. Så dagen till ära tänkte jag bara skriva några rader om en person som står för just allt det jag inte står för. Dels när det gäller kosthållning vilket är helt OK, men också vad gäller respekt för vad man säger och skriver på internet! 

Jag pratar om Paolo Roberto som är lchf hataren nr 1 och håller inte heller tillbaka sitt agg mot lchf på sociala medier. Folk får tycka och tänka vad man vill om andra människor och hur dem lever sina liv, men jag tycker det är osmakligt när man konsekvent klankar ner och spyr ur sig den ena kränkningen och svordommen efter den andra om saker som han inte har belägg för. Osmakligt av en person som jag annars har sett upp till som idrottsman och matlagare. 

Sedan har jag svårt att tro att han verkligen tycker som han gör, för jag tror nämnligen att han är smartare än så. Som gammal proffsboxare så måste han vara expert på viktuppgång och nedgång med all deffning osv. Sedan har han också spelat in en tv-dokumentär där han med hjälp av snabbmat misshandlade sin kropp till övervikt. Snabbmat som vi alla vet vad det innehåller och inte är det lchf... 

Han är nog en människa som måste ha denna närven för att fungera. Jag tror att han gillar kicken av att bråka, argumentera och klanka ner på andra människor. Sedan är han ju numera också pastaleverantör och kanske är detta ett pr-trick för att promota sin pasta/pastasåser. Då är ju såklart lchf-ätare ett pefekt målobjekt eftersom alla som älskar pasta inte sympatiserar med lchf och alla som äter lchf inte köper hans pasta iaf. Så nästa steg för Paolo kanske blir att kränka alla veganer, vegetarianer eller andra som inte äter precis som honom för att dem är lika korkade som mig. 


Paolo verkar gilla sin pasta så jag säger inget ont om det och tycker verkligen att han ska äta den så länge han trivs med det, men vad det är han verkligen tycker är så bra med denna produkt har jag svårt att förstå...

Spannmål, gluten, socker och mjöl fungerar på samma sätt i kroppen. Det höjer blodsockret vilket ger dig en kick, när blodsockret sedan sjunker så blir du hungrig eller snarare sugen på en ny kick. Detta har alltså inget med hunger att göra utan det är helt enkelt blodsockret som behöver en kick. Alla människor fungerar på olika sätt, visa klarar detta bra, andra har problem och en del är eller blir sjuka i diabetes av denna blodsocker-berg & dalbana. Pasta är kanske inte den värsta boven här även om den på något sätt inte är "nyttig" som paolo verkar tycka. Däremot påstår jag att det är överkonsumtionen av sockret och deras blodsockerhöjande kompisar som står för världens växande hälsoproblem. 

Jag är ingen doktor och allt detta är mina åsikter efter att ha följt debatterna i många år. Jag respekterar folk som tycker annourlunda... tom en kränkande och gapande paolo :) 


Den här bilden lade jag ut på mitt Instagramkonto idag. Det är middagen som vi åt här hemma ikväll. En tomatsoppa gjord från grunden med oliver och hemmagjorda ostchips som tillbehör. Jag blir såklart lite nyfiken på exakt vad med denna rätt paolo tycker är så sjukt och kontroversiellt?! Såhär kan ofta min lchf mat se ut eftersom jag älskar italiensk matlagning med enda skillnaden att jag utesluter dem stora kolhydratsbaserna som jag anser att min mage och mitt blodsocker inte mår bra av... 


Så avslutningsvis vill jag bara säga att oavsett kosthållning så handlar allting om vad man stoppar i munnen. Man kan äta hälsosamt både med Husman, italienskt, franskt, varierande, lchf, gi, veg, raw osv osv... Man ska inte dömma folk som gör ett aktivt val efter vad dem tror på, det finns faktiskt fler än en väg att vandra. /Jimps 

onsdag 17 september 2014

Fed up



Fed up dokummentären har ännu inte släppts i Sverige men kommer garanterat att göra det senare iår. Alla dessa hälsolarm går ju hela tiden i vågor och det börjar väl snart kanske bli dags att lyfta fram sockret främst igen efter att det fått stå i skugan av köttlarmen och kombination socker-fett larmen som blossat upp den senaste tiden.

Alla larm turas licksom om att växeldra och det görs det såklart av flera olika anledningar, både kommersiella och såklart folkhälsomässiga. Men boven till det största häsloproblemet inom denna kategori i världen måste ju ändå vara sockret som hand i hand med ohälsan växer hela tiden. 

Alla vet om problemen men ingen gör något åt det, det tycker jag är fascinerande...

måndag 15 september 2014

Räksoppa


Ny vecka och nya marträtter. Uppfann inte direkt hjulet idag men gött vart det! Klockan ringde sex i morse och dra mig baklänges vad trötta vi var allesammans, men man kommer igång ganska snabbt och det är skönt att sparka igång veckan ändå. Eftermiddagen sedan vart en liten berg och dalbana. Jag hade inte med mig någon matlåda till jobbet och fick lov att köpa lunch. Jag roffade åt mig en bit varmrökt makrill och en gurksallad av bara farten. Jag kan vara känslig mot mycket socker och vissa andra förtjockningsmedel osv i halv och helfabrikat. Det var just det jag kände av i denna gurksallad som visde sig innehålla mer socker än vad jag trott. Illamående, uppsvälldhet och irriterande känsliga ögon kommer som ett brev på posten. Så nu vet jag att jag aldrig mer ska köpa en färdig gurksallad iaf!

Väl hemma så gjorde jag en riktigt fet lchf-rätt utan en enda jävla gnutta tillsatt socker eller annat skräp! :) Jag gjorde som ni kan se en räksoppa med smak av goda räkor, dill, vin och en god fond. Soppa ligger mig varmt om hjärtat och jag lagar gärna till en god soppa hemma på vardagarna.


Räksoppa 4 port:

  • 800 g räkor med skal
  • 1 gul lök
  • olivolja
  • 1,5 dl vitt vin
  • 5 dl kräftspad alt fiskbuljong
  • 1 msk konc fiskfond
  • 5 dl grädde
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 msk finhackad dill
  • salt & peppar
Börja med att skala räkorna men släng inte skalet. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs sedan räkskalet tillsammans med hackad lök några minuter. Slå sedan i spadet/buljongen och vinet. Låt stå och koka 10 - 15 min så det får reducera och koka ihop. Sila sedan över spadet i en ny kastrull och hetta upp igen på spisen tillsammans med grädde. Låt stå och puttra låter i 10 - 15 min. Under tiden smakar du upp soppan med philadelphia, salt, peppar och ev en skvätt konc fiskfond. Ringla ner räkstjärtarna i soppan vid servering. 

Det är precis såhär som jag gillar mina soppor. Med kraftig och god bas i form av buljong och vin. Sedan toppat med grädde och gärna en ost. Avslutningsvis god kryddning och lite finess. Basvaran i soppan varierar såklart men med detta tänk kommer man långt. 



I morgon är jag faktiskt ledig eftersom jobbveckan sedan blir lite förskuten då jag jobbar helgen. I morgon ser jag fram emot att träna ordentligt, spela korpmatch i fotboll och på kvällen äta något gott för att avslutas med en helkväll av champions leagur fotboll! Extra skoj att vi har ett svenskt lag med i cl även om dem såklart kommer få de riktigt tufft...

Ha det fint! /Jimps

torsdag 11 september 2014

Späckade biffar i smakrik brunsås


Det är ju inte mycket som går upp emot en riktigt god brunsås eller en god hemmagjord biff. Just kombinationen av dessa två bildar en rätt som jag utan tvekan skulle kunna äta varje dag i veckan!

Apropå varje dag i veckan så lagar vi mat varje dag i veckan precis som många andra. Jag är så glad att jag har ett matintresse och blir varje dag glad när jag kommer igång och lagar mat. Jag tappar tid och rum när jag står framför spisen även om man kanske inte alltid är supertaggad inför matlagningen.

Men det har inte alltid varit så. Jag började mitt matäventyr när vi skaffade barn och jag var hemma på pappaledighet, då upptäckte jag det fina med matlagning. Innan dess så var jag nog som många andra i detta avlånga land. Jag åt mycket snabbmat, hel/halvfabrikat och om jag skulle laga mat hemma så blev det absolut inget lagat från grunden. Det kan man komma undan med som ung men ju äldre man blir desto bättre mat bör man äta tycker jag om man inte vill att det ska sätta sina spår på både kropp och själ.

Nu säger jag inte att man inte kan äta snabbmat eller halvfabrkat för det gör jag också men det jag vill mena är att lagad mat från grunden, med så få ingredienser som möjligt och därmed utesluta massa onödiga tillsattser är det aldra bästa. Speciellt i dagsläget när utbudet av gräsliga alternativ lockar oss i butikerna som aldrig förr! Men jag tror faktiskt att skräputbudet har nått sin pik, eller kan det vara en förhoppning? Men det känns som fler och fler väljer att äta bättre och hitta sin egen väg. Problemet just nu istället är kanske snarare att vi konsumerar för mycket.

Så hur vi än vänder och vrider på det så har vi fortsatt mycket att jobba på. Om jag får gissa så tror jag inte att konsumtionen kommer gå ner i modern tid. Men vad gäller matfusket i form av tillsattser, kemikalier, köttindustri, dolt socker osv så finns det faktiskt lösningar. Man måste bara börja i en ändä och det måste till förbud och lagstiftningar gällande dessa ting för att få bukt med detta.

Jag vet inte vad ni tycker men jag vill gärna inte att vi i framtiden ska fortsätta stoppa i oss vardaglig mat som innehåller onödiga tillsattser och kemikalier. En del märker vi kanske inte av men många påverkar faktiskt våra kroppar negativt.

Det är en av anledningarna till varför jag äter lchf för denna kosthållning handlar om mer än bara fett och kolhydrater...


Späckade högrevsbiffar 4 port:

  • 800 g mald högrev
  • 1 lite hackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 8 st hackade soltorkade tomatskivor
  • 1 paket fetaost
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 tsk konc kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 krm vitpeppar
  • salt & peppar
  • smör
Blanda alla ingredienser till en smet och forma rejält tilltagna biffar. Låt vila en stund innan tillagning. Stek sedan i panna på medelhög värme tills biffarna är klara enligt ditt eget tycke, jag vill gärna ha den med en röd tjärna. Plocka sedan biffarna ur pannan och låt vila på sidan av medans du gör såsen. 

Lyxig brunsås:
  • 1 dl vatten
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk whiskey
  • 1 msk konc kalvfond
  • 5 dl grädde
  • 3 msk soja
  • 200 g philadelphiaost
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att hälla vattnet i den heta pannan där du nyss stekt biffarna. Häll detta spad i en behållare vid sidan om och spara den. Lägg sedan en klick smör i pannan och fräs hackad schalottenlök tills den är brynt. Häll sedan på whiskey, fond och slutligen spadet som du sedan tidigare sparat från biffsteket. Låt reducera till hälften och slå sedan på grädde, soja, philadelphia. Låt puttra 15 min och smaka upp med salt och peppar. Lägg ner biffarna efter halva puttringstiden och låt dem gå med. Klart! 

Servera med tex kokt broccoli eller andra valfria grönsaker. 

Ha det gött! Jimps 

onsdag 10 september 2014

Senaste från Jimps Grill


Jag skulle laga fläskkarré idag, det var det som jag hade planerat inför denna middag. Resten fick licksom växa fram och improviseras ihop strax innan tillagningen. Precis som jag vill ha det! Det är då man får plocka fram sin kreativa sida och utvecklas såklart med detta. 

Det här är absolut ingen komplicerad rätt rent tekniskt att göra utan det gäller bara att ta sig tid och gnugga energiknölarna. Sedan att avsätta tid för matlagningen och våga prova nytt oavsett om det stort eller smått. Det är då du blir lite mer erfaren i din matlagning.

Så mitt tips till er idag är att planering är A och O! Med planering menar jag inte alltid receptplanering utan det viktigaste i detta fallet är att planera matlagningstiden. Att du inte behöver jobba under tidspress om det inte behövs utan ge dig själv utrymme för att vara kreativ och skapa vissa dagar. Just det tror jag att vi grillare är extra bra på faktiskt eftersom grillning ofta tar just tid...

Nog snackat om det och vidare till själva rätten :)


Vad är det egentligen för mat som lagades ute på klotgrillen idag. Jo inget mindre än indirekt grillade fläskkarréskivor som marinerats i rödvin. Till det strimlad vitkål, lök och äpple som mot slutet får sällskap av en pesto. Till dessa två sjukt goda anrättningar mixade jag ihop en enkel, sval och god kall sås med smaker som blåmögel, schalotten och kapris. 

Och självklart så lagades alltsammans på grillen ;)

Tycker ni att detta låter gott så tveka inte att testa på det i sin helhet eller en enskild komponent. 


Så här gjorde jag denna rätt..

Indirekt grillad karre 4 port:
  • 4 st fläskkarréskivor
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk soja
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk chilisås
  • salt & peppar
  1. Börja med att lägga fläsket i marinad och låt det ligga i den minst ett par timmar och marinaden gör du helt enkelt genom att blanda alla ingredienserna i en påse, stoppa ner köttet och förslut.
  2. Preppa grillen i detta fall enligt 50/50 metoden eftersom vi senare i tillagningen skall använda halva grillen för tillagning av tillbehören. Lägg då upp kålet/briketterna på ena halvan av brikettgallret. Tempraturen i grillen skall ligga på ca 150 grader. 
  3. Lägg köttet på den kalla sidan och låt det ligga där tills innertempen landar på minst 68 grader, tar ca 1 timme. 
Pestovitkål 4 port: 
  • 300 g vitkål strimlad
  • 1 gul lök strimlad
  • 1 äpple strimlad
  • 1 burk grön pest
  • salt & peppar
  • olivolja
Placera en gjutjärnspanna på den heta sidan i grillen. När pannan är het så ringlar du i olivolja och fräser vitkål, lök och äpple tills dem mjuknat ordentligt och fått färg. Det sista du gör är att röra ner peston och serverar strax efter. Klart! 



Här ovan ser ni kolsorterna som jag använde till dagens grillning. Lite nördigt kanske men det är ju skoj att labborera med olika sorter för att hitta den perfekta kombinationen och smaken. Men såklart går det också bra med en vanlig brikett! Men ett tips om du är intresserad är att TESTA! för det blir roligare. 

Till vänster har vi en enkel brikett följt av en kokos från weber som är en kompakt, het och långtbrinnande brikett. Sist men inte minst ett bbq kol från weber, även det kompakt och segbrinnande med mycket röksmak i. Upptändningen överlåter jag numera till Fire up som fungerar väldigt bra jämfört med många andra alternativ jag tidigare testat. 


Allra sist så kommer vi till såsen som jag gjorde. Vi har skaffat oss en stavmixer med tillhörande matberedarskål till. Den har jag använt flititgt på slutet till mycket olika saker, bland annat kalla såser. Sjukt praktisk lite grej! 


Blåmögelsås kall:
  • 100 g blåmögelost
  • 1 st schalottenlök
  • 3 tsk kapris
  • en skvätt citronsaft
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • salt och peppar
Smula ner osten i beredningsskålen följt av hackad schalottenlök, kapris, citronsaft, creme fraiche, gräddfil och sedan är det bara att mixa! Smaka av på slutet med salt och peppar. Klart! 



Med denna goa kolbädd så tackar jag för mig idag och önskar er en god kväll! /Jimps 

tisdag 2 september 2014

Senaste från Jimps Grill


Ibland känner man för att käka en viss sorts mat. Den här dagen kände jag verkligen för att käka ett gott kött med feta och smakrika tillbehör. Så vad gjorde jag då åt saken, jo jag lagade till det såklart :)

Senapsåsen är ljuvlig och passar jättebra till både fläsk och kyckling. Servera alltsammans på ett stort serveringsfat med såsen på sidan om. Hug in och njut!


Grillad fläskfilé 4 port:

  • 1 stor fläskfilé
  • salt
  • peppar
  • paprikapulver
  • spiskummin
  • chili explosionkrydda
  • kebabkrydda
  • 2 dl rödvin
  1. Strö över valfri mängd av kryddorna som bildar en rubb. Gnid in köttet i kryddorna och lägg sedan köttet i en djup tallrik och väll över vinet. Låt köttet ligga och dra tills det är dags för grillning.
  2. Tänd grillen med en indirekt teknik med ca 120 - 180 grader. Grilla köttet tills innertempraturen landar på 68 grader. Under grillningen penslar du köttet med jämna mellanrum av vinet som köttet tidigare vilat i. 
Svartkålsstuvning 4 port: 
  • 1 knippe svartkål
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyfta
  • 8 st färska champinjoner
  • smör
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 150 g philadelphia
  • 2 - 3 dl grädde
  • 1 tsk soya
  • ev. en skvätt kalvfond
  • salt & peppar
Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs sedan lökhacket i stekpanna med smör i botten. Strimla sedan svarkål och svampen tills dem släppt all vätska och börjar ta färg. Slå på vattnet och buljongtärningen, låt koka tills vätskan reducerat nästan helt. Slå sedan på philadelphia, grädde och soya. Låt puttra och smaka upp med salt, peppar och eventuellt en skvätt kalvfond. Klart! 

Senapssås:
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ msk tomatpuré
  • 2 schalottenlökar
  • smör
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk konc kycklingfond
  • 3 dl grädde
  • 100 g philadelphia
  • pressad citron
  • 1 krm vitpeppar
  • salt & peppar
Finhacka schalottenlök och fräs i kastrull med smör, när löken är brynt klickar du även ner tomatpuré och senapen. Låt fräsa till och slå sedan på vinet, vattnet och fonden. Låt reducera ner till minst hälften. Slå sedan på grädde, philadelphia och vitpeppar. Låt puttra och smaka upp med pressad citron, salt, peppar och eventuellt ytterliggare lite senap. 



Ibland ska man inte krångla till det utan bara laga till det som man är sugen på och skita i allt vad tallriksmodellen heter :)

Annars har det inte hänt så mycket på senare tid tycker jag. Man är nu inne i det klassiska ekorrhjulet med jobba, sova, äta osv. Det är faktiskt inte så dumt med rutiner ibland ändå och det enda som jag har fuskat lite med sedan jag började jobba igen är träningen och det känns i hela kroppen att man tagit ut sig alldeles för lite dem senaste två veckorna även om jag varit ute och kört ett par gånger.

Så med smygstart i morgon och sedan från fredag och frammåt så ska det varvas upp ordentligt har jag planerat. Nu ska jag börja planera och sätta upp målsättningar inför höst och vintern med skidåkningen som hägrar!

Det blir ju bara kallare och kallare ute och med automatik mindre grillande tyvärr, det ger åandra sidan mer tid till träning så det finns inget ont som inte har något gott med sig eller vad säger man...

Ha en go kväll! /Jimps

måndag 1 september 2014

Senaste från Jimps Grill


God kväll på er! Det blev en speciell middag här hemma idag, inte bara för att maten var ljuvligt god utan framförallt för att den lagades på min egentillverkade trärök!

Jag har ju haft ett litet hobbyprojekt på g nere i garaget där jag byggt om en träkista till en varmrök. Jag fick inspiration av en kille på nätet som gjort en liknande tidigare och nappade direkt. Läs mer om hur jag gick tillväga längre ner i inlägget...


Men först ikväll tänkte jag prata lite mat. Jag jobbade i helgen och sprang på en kokbok som jag lite snabbt bläddrade i och fastnade för en bild på Hasselbackspotatis, jag fick genast en snilleblixt där jag såg framför mig en Hasselbacksrödbeta.

Sagt och gjort så gjorde jag idag just det, Hasselbacksrödbetor med jordnötskross. Dem blev väldigt goda och kommer göras fler gånger här hemma!



Hasselbacksrödbeta 4 port:

  • 4 - 8 st färska rödbetor beroende på storlek
  • salt
  • 100 g smör
  • 1 näve jordnötter
  • 1 msk pofiber
Börja med att koka rödbetorna i saltat vatten i 5 min. Häll av och lägg rödbetorna i kallt vattenbad för att kyla ner dem. Skala sedan rödbetorna och skär klassiska hasselbackssnitt i varje beta, lägg dem i en ugnsform och salta en aning. Stick sedan en tandpetare på toppen av varje beta och placera där en klick smör där tandpetaren gör att inte klicken trillar av. In i ugnen på 225 grader i 30 min. Efter halva tiden kan du lägga på ytterligare en klick smör. 

Mixa jordnötter till smul med en matberedare eller liknande. Tag ut betorna och strö först pofiber över dem följt av jordnötssmulet. Ställ sedan tillbaka fomen i ugnen och kör betorna ytterligare 15 min eller tills dem ser fina ut. Klart! 



Sedan kommer vi till biffarna. Dem ser kanske ut som helt vanliga biffar men det är dem inte, dem är nämligen fyllda med massa goda smaker! Eller vad sägs om blåmögelost, oliver och grädde...

Rökta biffar 4 port:

  • 800 g köttfärs
  • 1 liten gul lök finhackad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 100 g blåmögelost smulad
  • 12 st pimientooliver grovhackade
  • 2 tsk konc kalvfond
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • ½ tsk starkt paprikapulver
  • 1 tsk kebabkrydda
  1. Börja med att göra färsen genom att blanda alla ingredienser till en smet. Forma sedan 4 st stora biffar som får vila en aning innan tillagning. 
  2. Rök eller grilla indirekt med 80 grader i röken i ca 3-4 timmar. Du kan såklart tillaga dem på högre temp om du önskar och då kortas tillagningstiden. Såklart kan du även göra dessa inne i din ugn om du inte har en grill. 
Getostsås:
  • 200 g getost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt och peppar
  • en skvätt citron
Mixa helt enkelt samman med stavmixer och smaka av. Enkelt och gott! 


Ja då kommer vi till själva röken. Jag köpte en gammal kista på blocket för småpengar, kistan är minst dubbel så gammal som jag är och fanns belägen i en öppen lada där den säkert stått länge oanvänd. 

Jag tog hem den och gjorde rent den. Sedan åkte jag och inhandlade det jag behövde för att skapa en rök av denna tomma kista. 

Det som jag kittat mig med för att förvandla denna kista till en rök:
  • Tegelsten som används som fötter (dessa hade jag redan hemma)
  • Tälgsten som används för att klä in botten i kistan, dels för att förhindra brand och dels för att leda/bevara värme i röken (dessa hade jag redan hemma)
  • Gängstav som kapas till och skapar hyllpan för plåtar och galler. (köpt på biltema)
  • 2 st rostfria formar. Den ena används för att elda i och den andra som vattenbad ovanför värmen. (köpt på IKEA)
  • 2 st grillgaller som jag lånat från min picnicgrill. 
  • 3 st luftventiler som är justerbara, två stycken placeras bredvid eldfatet i botten och den tredje högst upp i toppen på röken för att skapa drag i röken. (köpt på biltema)
  • Hasp av enkel modell för att dörren skall stängas ordentligt. (köpt på biltema)
  • Utomhosfog för att täta eventuella springor. (köpt på bygghandel)
  • Träskruv för att stärka upp där det behövs. (köpt på bygghandel)
  • Universal sprayfärg matt svart. (köpt på biltema)
  • Termometer weber. (köpt som reservdel från weber)
Det är allt som jag använde för att skapa denna rök. Tillvägagångssättet sedan är inte svårare än att ta en sak i taget och vara lite kreativ tills du är i mål. 



Jag har nu tänd upp den två gånger och jag är faktiskt imponerad över hur bra den har fungerat. Med det menar jag att man vet ju inte riktigt hur glöden skulle bete sig osv men det känns som jag tänkt rätt från början och det har fungerat kanon! Luftventilerna intill kolbädden skapar ett drag tillsammans med ventilen upp i toppen på röken. Stenarna som täcker hela botten och väggarna kring eldfatet blir uppvärmda och sammarbetar på så vis med kolbädden. Vattenbadet ovan blir uppvärmt och ångar i sin tur maten som är placerad högst upp. 


Klart att Weber ska få vara med på ett hörn också. Här ser ni vilken tempratur som jag rökte biffarna på idag. Strax under 90 grader och det är en väldigt bra tempratur vid rökning av den här sortens mat. Man vill ju ha så låg temp som möjligt för att inte torka ut köttet.

 
Varför ska man bygga en egen rök då? Jag har ju planerat köpa en rök en längre tid men inte vetat exakt vad jag vill ha för sort. Ska man ha en Bullet rök, en gasol, en offsetrök/grilltunnerök, ett rökskåp, ett hemmasnickrat trärökskåp. Det är faktist inte så lätt att veta även om såklart en Weber smokey mountain vore det mest självklara valet.

Men när jag satt och kollade runt på internet så ramlade jag in på ett forum där en kille som sagt gjort en liknande rök. Det lät inte allt för komplicerat så då bestämde jag mig för att testa, för det är ju faktiskt lite skoj att man gjort den själv och just att den är i trä också vilket såklart ger en extra dimension i rökningen.

Ha det fint! /Jimps