fredag 25 september 2015

Köttfärssoppa & saftigt bröd


Goddag. Idag tänkte jag skriva några rader om soppan och brödet som jag postade på instagram förra veckan. En middag med höstkänsla som jag starkt kan rekommendera i dubbel bemärkelse...

Köttfärssoppa 6 - 8 port:
  • 600 g köttfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1 st stor vitlöksklyfta
  • 1 burk skivade champinjoner
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 st chilifrukt av valfri sort
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att hacka lök och vitlök. Fräs dessa i en kastrull med smör tills löken har mjuknat. I med köttfärsen och låt den bryna en aning och slå sedan på vattnet, samt buljongtärningarna. Låt nu stå och puttra 10 min och slå sedan i krossade tomater och tomatpuré, låt nu puttra ytterliggare minst 10 min. Finhacka chilifrukten och krydda soppan enligt smak och tycke, slå även i champinjonerna. Låt nu puttra ytterliggare 10 min och runda sisst men inte minst av med grädde och smaka upp med salt och peppar. Klart!


Som ni såg i receptet ovan så skrev jag att du kan använda chili av valfri sort och i butkerna finns det oftast inte så mycket att välja på utan dem brukar ha en eller ett par sorter och det går ju alldeles utmärkt med dessa. Nu är jag en novis på just chili men jag har fått hem massor av olika jättefina chilisorter av bekanta som odlar dessa själv hemma. Mitt intresse väcks genast och redan nästa år ska jag nog ge mig på att odla någon eller några egna plantor har jag tänkt! Chili är ju verkligen en fantastisk smaksättare som ger mycket mera än bara styrka till maten och det visade inte minst den här lilla godingen som jag använde mig av idag i denna soppan.

Dagens chili heter Habanero Neon och beteckningen under som ni ser på bilden visar rekommenderad styrka på denna och kan mätas på en skala. Nu säger inte det mig som novice så mycket utan jag tog helt enkelt en liten bit direkt i munnen för att veta ungefär hur mycket jag skulle behöva krydda soppan med. Den brände på kan jag säga och en uttav dessa två blev alldeles lagom till denna soppa. Smaken på soppan då blev inte alls stark men den fick det här lilla extra. Chilin finns där och ger en aning styrka men framförallt karaktär med sin smak utan att ta för sig, svårt att förklara men ni fattar nog vad jag menar :)

I helgen är jag ledig och skall grilla bland annat revben och då kommer jag garanterat jobba vidare med ytterliggare någon chili-sort och jag är redan supertaggad för detta. Det finns alltid något nytt att lära och uppleva om man älskar matlagning och därför tycker jag att det är ett oslagbart intresse!


Så kommer vi till brödet också. Jag såg ett recept för hur länge sen som helst och jag kommer inte ihåg exakt var, när och hur men jag sparade det iaf i min telefon för att plocka fram det vid något bra tillfälle. Receptet är skrivet av Erikas lchf till vardag och fest och jag gjorde ett par små förändringar i detta bröd men annars ger jag all eloge till henne som är väldigt duktig på lchf och bakning! Brödet blev hursomhelst jättegott och passade ypperligt till dagens mustiga soppa. Bakning är ju inte min starkaste sida men man blir alltid lite extra nöjd och glad när man bakar ett gott bröd, det är något speciellt med det...

Bröd:
  • 5 dl mandelmjöl, mald sötmandel
  • 2 dl kokosmjöl
  • 9 msk fiberhusk
  • 4 tsk bakpulver
  • 3 tsk havssalt
  • 5 msk äppelcidervinäger
  • 6 st äggvitor
  • 3,5 dl kokande vatten
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner äggvitorna och äppelcidervinägern i skålen med dem torra ingredienserna. Vispa sedan ner vattnet så att det blir en jämn och fin smet. Låt stå och dra en stund och häll sedan ner smeten i en smörad brödform. Grädda i ugnen på 180 grader i 75 min. Låt svalna innan servering.

Det var det lilla jag hade att bjuda på idag! Ha det fint så ses vi på Jimpsgrill efter helgen. /Jimps 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar