torsdag 3 mars 2016

Chicken nuggets på riktigt!


Nu har vi sportlov här uppe i Dalarna. Jag är ledig hela veckan och ligger i uppladdning inför vasaloppet på söndag. En hel del träning har det blivit den senaste tiden men from idag så är det bara vila som gäller fram till starten på söndag morgon. 9 tuffa mil och ångesten kommer så smått krypande. Jag känner mig ändå hyffsat förberedd även om man såklart aldrig tycker att man tränat tillräckligt. Jag åkte kortvasan i fredags och fick då ett litet kvitto på formen är helt ok.

När man tränar mycket så är det ju viktigt att peta i sig bra mat! Mycket kyckling, fisk och annan protein måste prioriteras. Det här med kolhydratsladdning har dem flesta förstått att det är fel väg att vandra. Dels för att kroppen inte klarar av att lagra kolhydrater i den utsträckningen och dels för att det är inflammatorisk kost som kan bidra till förkylning och övrig sjukdom. Däremot kan man äta kolhydrater innan och under loppet om man vill använda detta som bränsle för att optimera din prestation.

I detta inlägg tänkte jag presentera en god rätt som vi åt i veckan. Nämligen chicken nuggets. Riktiga nuggets och inget sånt skit som man köper på snabbmatshak eller i butikernas frysdisk! Nuggets gjorda på bra och rena råvaror, utan några tillsatser och med ett lågt kolhydratsvärde.


Chicken nuggets 4 port:

  • 800 g kycklingfilé
  • 2 ägg
  • 1 msk fransk senap
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk kebabkrydda
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 liter rapsolja
  1. Tärna upp filéerna i lagom stora bitar. Vispa ihop ägg och senap, samt blanda alla torra ingredienser för sig. Vänd kycklingbitarna i äggblandningen och sedan i mjöl/kryddblandningen. Se till så att kycklingen blir ordentligt täckt av paneringen. 
  2. Hetta nu upp rapsolja i en kastrull. Oljan skall hålla en temperatur mellan 160 - 180 grader. Fritera ca 4 bitar åt gången för att inte kyla ner oljan för mycket. Fritera tills kycklingen får en gyllenbrun och krispig yta, ca 4 min. Klart! 
Till dessa goda nuggets serverade vi en syrlig sallad med riven ost i, samt en kryddig dippsås gjord på creme fraiche, sambal oelek, avjar relish och vitlökspulver. 

Ha det fint!/jimps 

2 kommentarer:

  1. Gott med mandelmjöl, det behövs verkligen inget vetemjöl till detta :-)

    SvaraRadera